Vanaf 2009 organiseert stichting Scarabee ieder jaar twee kunstprojecten langs de routes van de Airborne Wandeltocht. Deze ArtBorne projecten gaan over ‘vrijheid en herdenken’. In 2023 zijn Chris Adriaan en Maarten Bel de geselecteerde kunstenaars.
Chris Adriaan (architect): FOLLY LEMNISCAAT
Onder de brug aan de Dunolaan, landgoed De Duno (routes 15, 25 en 40 km).
Folly Lemniscaat: Chris Adriaan legt onder de Dunobrug een opmerkelijk rood pad in de vorm van een lemniscaat, het teken van oneindigheid. Deze vorm loopt vanaf de brug linksom onder de brug door en dan rechtsom. De wandelaar kan een deel van deze eindeloze route lopen en nadenken over oorlog en oneindigheid. Maar deze ‘Lemniscaat’ is een monument voor één dag en de Dunobrug kan niet worden ingenomen… Dat brengt de wandelaar terug bij de Slag om Arnhem waar dit ook niet lukte met de hongerwinter als gevolg.
Na deelname krijgen de wandelaars zakjes uitgereikt met het logo van de lemniscaat en een toelichting. Het groeipapier bevat wortelzaden om de wandelaars bij het oogsten te herinneren aan herdenken en de betekenis van de lemniscaat.
De Dunobrug: Op landgoed Duno staat een folly (door Samuel Voorhoeve, 1880-1948), een gemeentelijk monument, bedoeld om de hoogteverschillen te accentueren. Een folly is in de traditie van de Engelse landschapsarchitectuur een bouwsel zonder nut. Deze brug gaat nergens heen. De folly was er al voor de Tweede Wereldoorlog en is er nog steeds. Het bouwsel stond er al voor de oorlog in Oekraïne en zal er ook na de deze oorlog zijn. Daarmee vertegenwoordigt deze brug een soort eeuwigheidswaarde: in oorlogstijd leeft het gevoel van oneindigheid omdat niemand weet wanneer het voorbij zal zijn.
Maarten Bel (beeldend kunstenaar): HET TAKKENMUSEUM
Langs de Brede Laan op landgoed Hoog Oorsprong (route 10 km).
Het Takkenmuseum met ondermeer: ‘De mooiste tak van het bos’. Een grote installatie geeft toegang tot een museum in het bos waarin de tak centraal staat. Er zijn grote takken, kleine takken, mooie takken, lelijke takken, heel lange takken, herdenkingstakken en conceptuele takken waarin het spanningsveld tussen tak en twijg, nesttakjes, bruikleentakken, wandelende takken, gevallen takken, gecultiveerde takken, takjes die vaak in je schoen zitten, een studie naar de meest voorkomende vorm van takken, takken die de oorlog hebben meegemaakt, hondentakken, postmoderne takken, graftakken, geverfde takken, verliefde takken, lichtspeltakken en nog veel meer.
Het Takkenmuseum herken je als museum door de sokkels, museumbankjes, collecties, lintjes en bordjes. Bij veel tentoongestelde takken zijn korte verhaaltjes. Vaak hebben deze verhaaltjes een dubbele laag, soms geestig, soms ernstig en soms conceptueel. Ook staan we in het museum stil bij het verleden. Zo zijn er speciale herdenkingstakken en worden er verhalen verteld vanuit het perspectief van takken die de oorlog hebben meegemaakt. De wandelaar wordt bovendien uitgenodigd om een tak aan te bieden en de gegevens te laten verwerken door een typist die dit vervolgens in het museum plaatst.
In wezen gaat ‘Het Takkenmuseum’ over de vrijheid die wij hebben om een heel museum te kunnen maken over takken. Het gaat over het kijken, betekenis geven, verwonderen en het bezig kunnen zijn met de schoonheid en bijzonderheden van de directe wereld om ons heen.
When a great statesman in WWII was asked to cut arts funding in favour of war effort, he simply replied: ‘Then what are we fighting for?’
Airborn wandeltocht: 2 september 2023. Voorverkoop voor individuen tot 1 september 2023, 23.59 uur en voor groepen tot 31 augustus 2023, 23.59 uur.