maandag, 14 oktober 2024

Scarabee werd in 2003 door een aantal bevlogen kunstenaars officieel opgericht, compleet met een stichtingsakte, bankrekening en postbus. Explorerend in het landschap, bij mensen thuis, in een tuin of op een boot, geen locatie was veilig voor hun ondernemingslust. Dat heilige vuur werkte aanstekelijk.

Scarabee bestaat om ‘iets te weeg te brengen’: een podium voor de kunsten, kunstenaars en publiek. Het gaat daarbij om meer dan alleen ‘het zichtbaar maken van de kunsten’ door een podium voor kunstenaars, maar ook om een breed publiek te interesseren en hen erbij te betrekken. Dat laatste geldt zeker voor de ArtBorne projecten waarbij mensen door deelname ervaren wat het werk betekent of kan betekenen.

Activiteiten, exposities en projecten
Vanaf 2015 is Scarabee op zwerftocht om dit podium waar te maken: een expositieavontuur dat begon in Restaurant Klein Hartensteijn, vervolgd door Verzorgingshuis De Sonnenberg (tot het een verpleeghuis werd) en Bibliotheek De Klipper (drie jarige reeks ‘Kunstenaar en Cursisten’). Op dit moment organiseert Scarabee exposities in Filmhuis Oosterbeek, de Raadsgalerij van het Gemeentehuis en in 2019 ook in het voormalige ABN AMRO gebouw. Naast het maken van exposities werd Scarabee gevraagd voor een aantal projecten zoals:

Kunstplein (2013)
De invulling van het Kunstplein (2013) met werk van 40 kunstenaars uit de gemeente Renkum, vanwege het bezoek van de nieuwe koning en koningin aan Oosterbeek.

Kunstroute (2015)
De jurering ism Kunstroute van een nieuw medaillon voor de Raadsgalerij (2015) met de beeltenis van de koning Willem Alexander, vanwege de troonswisseling.

Festivals Gelders Arcadië
2012: De Kijenberg open
2016: Echo van de tijd
2019: Onzichtbaar Landschap

Locatie
In 2008 huurde Scarabee via Slak atelierbeheer een lokaal in De Dennenkamp Ateliers. Hier werden vergaderingen gehouden en projectmaterialen opgeslagen.
In 2017 verhuisde Scarabee naar de voormalige KEMA drukkerij op De Hes: H29.
Deze lokatie is vooral bekend onder de naam ‘Arnhems Buiten’. Het is een parkachtig bedrijventerrein waar voorheen de KEMA werkzaam was.
Doordat Slak meerdere verhuurgebouwen in beheer kreeg, streken hier veel kunstenaars neer en groeide De Hes uit tot een hedendaagse kunstenaarskolonie.

Met hulp van velen werd H29 in vier maanden omgetoverd tot een fantastische projectruimte met veel mogelijkheden. Mogelijkheden voor kunstenaars, zowel om te exposeren als om er projecten te testen of te fotograferen. Er is een filmzaal, een leslokaal, een opslagruimte en een kantoor. Scarabee organiseert hier uiteenlopende activiteiten, exposities en cursussen voor een breed publiek.

(fotografie Scarabee & Peter van der Gulden van Przewalski Ontwerpers)

Subsidieverlener:

Sponsors:

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte blijven van alles rondom Stichting Scarabee.
[mc4wp_form id=”127″]

Kunstland
In de publicatie Kunstland staan alle activiteiten in de periode 2003 – 2008 beschreven. Het laatste project van Kunstland was tegelijkertijd het eerste ArtBorne kunstproject tijdens de Airborne Wandeltocht. Vanaf 2009 staan ieder jaar op de eerste zaterdag van september twee nieuwe ArtBorne kunstprojecten langs de route van deze herdenkingstocht. Het is de grootste eendaagse wandeltocht van de wereld.
Bruno Doedens en Theo Heldens (Slem) adviseerden in 2009 bij de conceptvorming van ArtBorne die in de jaren erna verder ontwikkeld werd. In 2020 vinden de ArtBorne projecten voor de twaalfde keer op rij plaats tijdens de 74ste Airborne Wandeltocht.

redactie: Annerie van Daatselaar
ontwerp: Nicole Helmink / Het ontwerpmotief

Monumenten voor één dag, ArtBorne 2009-2018
Publicatie over 19 ArtBorne kunstprojecten in 10 jaar langs de Airborne Wandeltocht.
De publicatie belicht het idee achter de ArtBorne kunstprojecten en de resultaten die vanaf 2009 te zien waren. De Airborne wandeltocht is (vanaf 1946) de grootste ééndaagse wandeltocht ter wereld met meer dan 30.000 deelnemers.

Het uitgangspunt van ArtBorne is om de oorspronkelijke betekenis van de herdenkingstocht door beeldende kunstprojecten op een eigentijdse manier te verrijken. Hiermee wil Stichting Scarabee meteen nieuwe impulsen geven aan de actuele discussie over ‘eigentijds herdenken’. Het thema daarbij is ‘ervaringen uit de geschiedenis van WOII in combinatie met de vrijheid van nu’. In de publicatie worden deze eendaagse kunstprojecten in verschillende perspectieven geplaatst.

De inleiding door Bruno Doedens biedt reflectie op de betekenis en de mogelijkheden van het ArtBorne concept en Alex de Vries biedt de projecten een kunsthistorische context. In het tweede gedeelte volgen in chronologische volgorde de beschrijvingen en foto’s van alle 19 projecten.
Door deze publicatie kunnen de ArtBorne projecten ook als ‘een geheel’ bekeken worden. Daarnaast treden de projecten door deze publicatie uit hun niche van tijdelijkheid en locatie en kunnen ook door landelijk geïnteresseerden en vakmensen gezien worden.

De publicatie werd uitgebracht ter gelegenheid van de gelijknamige expositie in de Raadsgalerij van het gemeentehuis in Oosterbeek op 29 augustus 2019.
Publicatie ‘Monumenten voor één dag, 10 jaar ArtBorne’
ISBN 978-94-92411-42-6| 128 pag. actieprijs € 10,00 (excl. verzendkosten)

ontwerp: Anka Kresse